چگونه مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنیم؟

انسان‌ها موجوداتی اجتماعی هستند که زندگی‌ آن‌ها به دیگران گره خورده است. به همین دلیل دارا بودن مهارت های ارتباطی باعث می‌شود که بتوانید به دور از ابهام عمل کنید و از به وجود آمدن تنش در روابط خود پیشگیری نمایید. یک ارتباط موثر در محیط دانشگاه، مدرسه، محل کار و… علاوه‌بر این‌که اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد، موجب پیشرفت چشمگیرتان نیز می‌شود.

با توجه به این مطلب مهارت های ارتباطی شاه کلید موفقیت در زندگی به شمار می‌روند. خبر خوب برای شما این است که می‌توانید با تمرین و ممارست انواع مهارت‌های کلامی و غیرکلامی را بیاموزید و این ویژگی‌ها را خود برجسته سازید. در ادامه همراه ما باشید تا به راه‌کارهای تقویت مهارت های ارتباطی و تاثیر آن در زندگی اجتماعی بپردازیم.   

شروع برای تقویت مهارت های ارتباطی

مهارت های ارتباطی درواقع توانایی انتقال دادن اطلاعات به مخاطب و دریافت فیدبک از آن‌ها به روش صحیح است. پس تنها شامل توانایی در گفتگو نیست، بلکه مجموعه‌ای از عادات و رفتارهایی را دربر می‌گیرد که از سوءتفاهم و ایجاد آزردگی در روابط جلوگیری می‌کند. برای تقویت مهارت های ارتباطی می‌توانید از راه‌کارهای گفته شده در زیر کمک بگیرید.

شروع برای تقویت مهارت های ارتباطی

شناخت مخاطب

برای برقراری ارتباط بهینه با همه افراد نمی‌توان یک نسخه ثابت پیچید، زیرا مهارت های ارتباطی از شخصی به شخص دیگر متفاوت هستند. لذا ضروری است که از قبل جو حاکم بر شرایط و نوع مخاطب خود را بسنجید تا بتوانید به بهترین شکل رفتار کنید.‌ برای مثال بسیار اهمیت دارد که به هنگام کار با شرکای تجاری جدید خود نامه‌نگاری‌ رسمی و تماس‌های تلفنی را در یک چارچوب زمانی مناسب انجام دهید.

کسانی که قوی‌ترین ارتباط‌ها را برقرار می‌کنند، افرادی هستند که صحبت‌های خود را با توجه به طرف مقابل‌شان انتخاب می‌نمایند. مثلا نحوه گفتگو با رئیس اداره و فرزندتان مطمئنا نباید به یک شکل باشد؛ پس زمانی‌که قصد دارید پیامی را به دیگری منتقل نمایید، بکوشید که دیدگاه او را نیز درنظر بگیرید.

گوش کردن فعال

یکی از جنبه‌های بسیار مهم مهارت های ارتباطی این است که یاد بگیرید یک شنونده خوب باشید. زیرا کسانی که به صحبت‌های دیگران فعالانه گوش می‌دهند، به طور کامل متوجه می‌شوند که منظور طرف مقابل چیست، پس روابطی توام با آرامش را تجربه می‌کنند.

گوش کردن فعال یعنی این‌که به طور کامل بر صحبت‌های دیگران تمرکز نموده و عمق مطلب آن‌ها را درک نمایید. اکثر افراد هنگامی‌که طرف مقابل صحبت می‌کند، مشغول آماده کردن جواب‌هایی هستند که می‌خواهند در پاسخ بگویند. درصورتی‌که باید شنونده‌ای ماهر باشید تا بتوانید به سهولت با دیگران تعامل برقرار کنید.

شفاف صحبت کردن

یکی از تکنیک‌هایی که به افزایش مهارت های ارتباطی شما کمک شایانی می‌کند، شفاف صحبت کردن است. باید تا حد امکان بکوشید که منظور خود را واضح و به دور از هرگونه ابهام بیان کنید و دور مقدمه‌ چینی‌های طولانی را خط بکشید. بیان کردن حرف‌ها با شفافیت و اطمینان باعث می‌شود که از سردرگمی مخاطب جلوگیری شود و چاره‌ای جز پذیرش آن‌ها نداشته باشد.

برخورد دوستانه

زمانی‌که با دیگران دوستانه رفتار می‌کنید، آن‌ها راحت‌تر به شما اعتماد می‌کنند، لذا می‌توانید در یک فضای مثبت به فعالیت بپردازید. به همین دلیل هر فرصتی را برای کمک به سایرین و برقراری رفتار دوستانه غنیمت بشمارید تا افراد پیرامون خود را تحت تاثیر قرار دهید. به این ترتیب تبدیل به شخصیتی تاثیرگذار و محبوب می‌شوید و تعاملی مطلوب با اطرافیان خواهید داشت.

استفاده از زبان بدن

قدرت زبان بدن را دست کم نگیرید، چراکه برقراری ارتباط با اطرافیان تنها به صحبت کردن محدود نمی‌شود. یکی از بخش‌های مهم مهارت های ارتباطی این است که با نوع نگاه کردن، حرکت دست‌‌ها، حالت چهره، طرز نشستن و… منظور و هدف خود را به طرف مقابل انتقال دهیم.

داشتن اعتماد به نفس

از جمله اصلی‌ترین راه‌های تقویت مهارت های ارتباطی، دارا بودن اعتماد به نفس بالا است؛ زیرا افرادی که خودشان را قبول دارند، در ارتباطات خود موفق‌تر و موثرتر عمل می‌کنند. از این‌رو با نحوه رفتار، طرز صحبت کردن و حتی با راه رفتن باید به دیگران نشان دهید که به توانایی‌های خود اعتماد دارید. می‌توانید داشتن اعتماد به نفس بالا را تمرین کنید، برای مثال صاف بایستید، همواره لبخند بزنید و قدم‌های خود را استوار بردارید.

ارسال و دریافت فیدبک

برای تقویت مهارت های ارتباطی بهتر است که به صحبت‌های اطرافیان یا رفتار آن‌ها واکنش نشان دهید. برای سوالات مخاطب جواب‌های مختصر و مفید آماده نمایید و با برقراری ارتباط چشمی به شخص بفهمانید که منظور او را می‌فهمید. همچنین هنگامی که صحبت می‌کنید نظر طرف مقابل را بپرسید تا او نیز نسبت به شما فیدبک داشته باشد.

 

چند نوع مهارت ارتباطی وجود دارد؟

مهارت های ارتباطی انواع مختلفی دارد که در ادامه ذکر خواهند شد:

چند نوع مهارت ارتباطی وجود دارد؟

  • مهارت‌های کلامی

این دسته از ارتباطات همان مواردی هستند که به زبان می‌آیند و جزئیات متنوعی از قبیل نحوه تلفظ کلمات، لحن صدا و تاکید روی جملات را دربرمی‌گیرند.

  • مهارت‌های غیر کلامی

مهارت‌های غیر کلامی نوعی دیگر از ارتباط هستند که از طریق بینایی و لمس به دیگران انتقال داده می‌شوند. برای مثال حرکات دستان شما، زبان بدن و برقراری تماس چشمی در این گروه می‌گنجند.

  • مهارت‌های نوشتاری

این نوع مهارت‌ها شامل ارتباطات کتبی است که از طریق متون تایپ شده یا دست خط شما به دیگران منتقل می‌شود. یکی از فاکتورهایی که برای دستیابی به موقعیت‌های شغلی احتیاج دارید، همین مهارت‌های نوشتاری هستند، زیرا اکثر مصاحبه‌های شغلی بر پایه این نوع ارتباطات شکل می‌گیرند.

 

تمرین‌هایی که عضلات مهارت ارتباطی شما را قوی می‌کند

چنانچه بتوانید مهارت های ارتباطی خود را تقویت نمایید، این کار منجر به بهبود سطح کیفی زندگی شما و برقراری ارتباط موثرتر با دیگران می‌شود‌. به همین دلیل در ادامه بحث تمرین‌هایی را بیان می‌کنیم که به شما کمک می‌کند در این زمینه عملکرد بهتری داشته باشید.

فرصت‌های برقراری ارتباط را شکار کنید

از هر فرصتی برای تعامل با دیگران بهره ببرید، به‌عنوان مثال چنانچه فردی تازه‌وارد به جمع همکاران‌تان اضافه شده است، سعی کنید که یک ارتباط دوستانه‌ را با او آغاز نمایید. همچنین می‌توانید به هنگام شرکت در رویدادها و جلسات مختلف با کسانی که در نزدیکی شما نشسته‌اند، به گفتگو بپردازید تا همواره در حال تمرین تقویت عضلات مهارت ارتباطی خود باشید.

تمرین تکرار حرف‌های طرف مقابل را انجام دهید

حتما برای شما هم پیش آمده که موقع گفتگو با کسی دچار حواس‌پرتی‌ شده و متوجه صحبت‌های او نشده باشید. با تکرار چند کلمه انتهایی صحبت‌های مخاطب خود درواقع این مطلب را به فرد القا می‌کنید که از گفتگو با او لذت می‌برید و به حرف‌هایش علاقه‌مند هستید.‌ نکته مهم در مورد تمرین تکرار حرف‌های طرف مقابل این است که شما را وادار می‌کند تا تمرکز داشته باشید و به مرور زمان به یک شنونده خوب تبدیل شوید.

از دوستان و آشنایان خود نظرخواهی کنید

در طول دوران زندگی رفتارهایی از انسان‌ها سر می‌زند که به مرور زمان تبدیل به عادت می‌شود. افراد آن‌قدر درگیر عادت‌های خود می‌شوند که دیگر چندان توجهی به آن‌ها ندارند؛ این در حالی است که دیگران به خوبی متوجه منش و طرز رفتار آن‌ها هستند.

بنابراین یک ترفند عالی برای تقویت مهارت های ارتباطی این است که از دوستان و نزدیکان در مورد رفتار خود نظرسنجی کنید. با این کار می‌فهمید که کدام‌یک از عادات شما خوشایند و کدام‌ یک از نظر آن‌ها آزاردهنده و نامطلوب است. به کمک این تمرین آگاهی بیشتری نسبت به منش خود پیدا کرده و نهایتا نیز می‌توانید نقاط ضعف‌تان را اصلاح و نقاط قوت خود را تقویت نمایید.

زبان بدن را یاد بگیرید

یادگیری زبان بدن علاوه‌بر این‌که باعث می‌شود در برخورد با دیگران موفق‌تر عمل نمایید، به شما کمک می‌کند که رفتار اطرافیان خود را نیز مورد آنالیز قرار دهید. انسان‌ها در روابط خود همه چیز را به زبان نمی‌آورند، از این‌رو اگر با زبان بدن آشنا باشید، قادر خواهید بود اطلاعات بسیار مفیدی را درباره مخاطب به دست بیاورید. مثلا می‌فهمید که طرف مقابل تا چه اندازه قابل اعتماد و نسبت به شما صادق است.

عوامل حواس‌پرتی را کنار بگذارید

به هنگام ارتباط با دیگران عواملی مانند موبایل، تبلت و… را که موجب حواس‌پرتی شما می‌شوند، کنار بگذارید. کار کردن با تلفن همراه درحالی‌که طرف مقابل مشغول صحبت است، ضمن این‌که رفتاری بی‌ادبانه به نظر می‌رسد، روی ارتباطات‌ شما با سایرین تاثیرات منفی دارد.

 برای گپ‌های خود از قبل یک سناریو در ذهن داشته باشید

اگر جزء کسانی هستید که از سکوت‌های طولانی بین خود و دیگران رنج می‌برید، بهتر است که قبل از هر گفتگو یک سناریو در ذهن داشته باشید. یعنی برای گپ‌های خود موضوعاتی را بیابید تا بتوانید ارتباط و مکالمه را بر اساس آن پیش ببرید.

تمرین‌هایی که عضلات مهارت ارتباطی شما را قوی می‌کند

 

تاثیر مهارت های ارتباطی در روابط اجتماعی چیست؟

برای این‌که روابط اجتماعی موفقی داشته باشید، به مهارت های ارتباطی نیاز خواهید داشت؛ زیرا شالوده و اساس زندگی اجتماعی انسان‌ها بر مبنای برقراری ارتباط است. افراد مختلف جامعه در طول روز از طرق مختلف مانند مکالمه، نوشتن و حرکات بدن با یکدیگر تعامل دارند، پس برخورداری از مهارت های ارتباطی قوی بیش از آنچه که فکرش را می‌کنید، اهمیت دارد.

توانایی برقراری رابطه خوب با دیگران نه تنها در زندگی شخصی و خانوادگی بلکه در زندگی کاری شما نیز سرنوشت‌ساز است. اگر کمی به دنیای پیرامون خود دقت نمایید، خواهید دید که حرفه‌ای‌ترین تاجران آن‌هایی هستند که معاملات تجاری خود را بر پایه ارتباطات قوی با دیگران پایه‌ریزی می‌کنند. با برخورداری از مهارت های ارتباطی می‌توانید احترامی فراتر از آنچه که در ذهن‌تان می‌گنجد، به دست آورید؛ علاوه‌برآن به درک متقابلی از خود و اطرافیان خواهید رسید.

در طرف مقابل مهارت های ارتباطی ضعیف باعث بروز ناامیدی و روابط پرتنش می‌شود‌. لذا اگر به دنبال داشتن یک شخصیت کاریزماتیک و روابطی توأم با آرامش هستید، چاره‌ای ندارید جز این‌که تمرینات تقویت مهارت ارتباطی را انجام دهید تا به چهره‌ای تاثیرگذار و مثبت در بین دیگران تبدیل شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا